Recent Forum Posts
From categories:
page 1123...next »

A témakörök képlékenyek. A listában nagyjából azok a területek vannak benne, amik a személyes beszélgetések során előkerültek. A kérdés az, hogy akarunk-e egyáltalán kategorizálni, és ha igen, milyen mértékben.

Érv: a kategóriák lehetővé teszik, hogy aki csak kifejezetten valamelyik általunk írt téma iránt érdeklődik (legyen ez a CSR), az fel tudjon iratkozni a CSR tartalmak RSS-ére, és ne kelljen olyan bejegyzéseken is átrágnia magát, amelyek számára irrelevánsak.

Ellenérv: A blog látókörszélesítő funkciója akkor nyeri el értelmét, ha nemcsak az adott érdeklődési körükről olvashatnak, értekezhetnek olvasóink, hanem belelátnak más típusú gondolatokba is.

(A "bármilyen szakmai téma" azért egy kicsit tág meghatározás lenne, hiszen jó eséllyel nem fogunk csillagászatról, irodalomról vagy orvostudományról írni. :) )

Re: témakörök meghatározása by HCiliHCili, 17 Nov 2009 14:12

A közösségi médiában való megnyilvánulások nem lehetnek meggondolatlanok - lsd. az Irányelvek ide vonatkozó részét, ez ugyanúgy vonatkozik a saját bejegyzésekre, mint a mások kommentelésére.

Ahhoz pedig, hogy lássuk, melyek egyáltalán azok a külső platformok, ahol meg fogunk nyilvánulni (hazai? vagy külföldi is?), kellene egy közösen létrehozott lista.

Megpróbálom röviden összefoglalni a lényeget:
- az egyes blogszolgáltatók (Blogspot, Wordpress, Blog.hu, Blogter, stb.) által kínált lehetőség az, hogy egy, az adott blogszolgáltató által létrehozott, és csak kis mértékben módosítható séma használatával blogoljon a felhasználó
- ahhoz, hogy testre szabhassuk a megjelenést (ami a mi vállalatunk számára azt mondhatjuk, hogy nemcsak illendő, hanem inkább kötelező), hozzá kell nyúlni a blog CSS-éhez (HTML-hez hasonló programnyelv)
- a CSS módosítása viszont csak akkor történhet meg, ha egy saját szerverre feltelepítjük/ másvalaki szerverén hosztoljuk az adott blogmotort
- az egyes blogszolgáltatók által kínált blogokba különböző mértékben lehet belenyúlni, tehát érdemes megkeresnünk azt a típust, amit mi a leginkább ki tudunk használni, és kellően rugalmas számunkra (jó megoldásnak és rugalmas rendszernek találom pl. a Movable Type-ot)
- ha akár középtávon is azt szeretnénk, hogy a blog és a vállalati website összeköttetésben legyen egymással, akkor fontos, hogy az a szerver, amin a vállalati weblapunk fut és az a szerver, amin a blog, egy kézben legyen - akár teljesen integrálhatjuk a blogot a honlapba
- ami a lényegi pont, hogy amint a nem standard megoldást választjuk, az egész műveletért fizetni kell (blogmotor feltelepítése, szerver hosztolása, rendszer karbantartása)
- én úgy vélem tehát, hogy kell találnunk egy olyan rendszert, és egy olyan szolgáltatót, amin és akin keresztül minél rugalmasabb, és időközben akár változtatható, csiszolható felületet tudunk kialakítani

Re: blogelhelyezés kérdése by HCiliHCili, 17 Nov 2009 11:45

nem lehetne az egyszerűség kedvéért a "leendő ernyőmárka.valami.com" címet adni neki? mégiscsak így tudnák leginkább hozzánk kötni. vagy ez túl sablonos? vagy előbb akarjuk indítani, minthogy az ernyőmárkáról végleges döntés születne?

blog név ötlet by Perenyi PatrikPerenyi Patrik, 17 Nov 2009 11:04

szerintem a stratégiának erre is ki kellene térnie, hogy ha nem saját platformon (pl. más CSR blogokon) szeretnénk valamit közölni, valamilyen témához hozzászólni céges sapkában, akkor mi az eljárás. ebben az esetben is szükség lenne szerintem valamilyen előzetes kontrollra, mielőtt kimegy bármi a szájberszpészbe, hogy az esetleges imidzsrombolást elkerülhessük (pl. ha valaki anyáz minket, nehogy első indulatból visszaanyázzunk).

ennek a kérdésnek (blogszolgáltató vs. saját blogmotor) még nem látom a stratégiai jelentőségét - meg tudnátok világítani számomra, hogy ez miért ennyire fontos, mik az előnyök és hátrányok?

mi alapján határoztuk meg a felsorolt témaköröket, amikre a social mediában fókuszálni szeretnénk? nekem kicsit esetlegesnek tűnik. szükség van egyáltalán ilyen szűkítésre? úgy értem, nem lehet bármilyen szakmai témáról érdekes gondolatokat közölni?

az a cél, hogy a közösségi kapcsolatokat fejlesszük, szerintem nagyon általános, én ennél konkrétabban megfogalmazott célokat tűznék csak ki. mit értünk az alatt, hogy fejleszteni - hogy intenzívebbé, gyakoribbá tenni az interakciót? vagy azt az élményt nyújtani a célcsoportban, hogy a "CSR közösség tagjai", hogy ők "valakik", akikkel törődnek, és akiknek számít a véleménye? szóval valami ilyesmi konkrétságra gondolnék…

célok értelmezése by Perenyi PatrikPerenyi Patrik, 17 Nov 2009 10:45

én a célok között hangsúlyosabban megjeleníteném, hogy megmutassuk, hogy itt micsoda szellemi pezsgés van a falak között. ez segít nagyobbnak és fajsúlyosabbnak láttatni a céget, mint amekkorák valójában vagyunk. ennek persze konzekvenciái is vannak az új tartalmak generálásának gyakoriságában, tehát nagyobb erőbefektetést igényel mindenkitől.

célok kiegészítése by Perenyi PatrikPerenyi Patrik, 17 Nov 2009 10:36

Sziasztok!

Azt gondolom, hogy ez egy jó anyag, de nekem hiányzik belőle a stratégiai vonalvezetés.
Szükség van arra, hogy a dolgot folyamatban lássuk. Engedjétek meg, hogy megosszam veletek, hogy én hogyan képzelem a dolgot:).

alap/érték

Azt gondolom, hogy még mielőtt a kommentjeinkkel, véleményünkkel kilépünk az online térbe át kell gondolnunk azt, hogy mi az az alapvető érték, mellyel a célcsoportok mindennapjaiba be tudunk férkőzni.
a célcsoportjaink:
 jelenlegi és leendő ügyfelek
 stratégiai partnerek
 civil szervezetek, újságírók, egyéb érintettek (esetlegesen versenytársak)
Az első két helyen említett célcsoportot érdemes minimális priorban kezelni, mert ők azok akik közvetlen üzleti értéket jelentenek számunkra (vagy azt fognak jelenteni).

Gondolkodó (a szó minden pozitív és nem közhelyes értelmében) ügynökségként azt gondolom, hogy a tudás, a látásmód (jövőfókusz, kutatások, tudományos alapok) az, ami bennünk megvan, de esetlegesen az ügyfeleinkben (és versenytársainkban) ennyire specializáltan nincs meg. Úgy vélem ez az az érték, amivel felkelthetjük a célcsoportok figyelmét.

fázisok

5 fázisra osztottam azt a folyamatot, melynek a célja, hogy ezen értéket, azaz a tudást átadva lépjünk be a közösségi térbe, legyünk érdekesek/tiszteltek, majd generáljunk magunknak üzleti értéket.

1. prepare:

Strukturálnunk kell magunkat. Össze kell szednünk a tudást, ami megvan bennünk és meg kell határoznunk, hogy hogyan fogjunk a fejünkből papírra vetni. Utána írnunk kell, ezt nem lehet kikerülni. Olyan anyagokat kell létrehoznunk, melyek a célcsoportok számára tényleges és gyakorlatban használható tartalommal bírnak, ugyanakkor nélkülünk nem használhatóak. Ez nehéz. Úgynevezett „white paper”-eket kell létrehoznunk. Nem egyet, minimum 4-et első körben, a legjobb szerintem átfogó témakörönként (csr/branding/pr) 2 ilyen létrehozása lenne.
A white paperek írása mellett már el kell kezdenünk a blog írását. senki nem fogja olvasni, de a blog „múltjának” a későbbi fázisokban lesz szerepe.

2. connect:

Nem gondolom, hogy első körben a weboldalra kellene ezeket a white paper-eket feltölteni és azt sem gondolom, hogy a blogon kellene megjelentetni.
Úgy vélem, hogy esetünkben az online közösség megalkotása nem megy anélkül, hogy ne használnánk fel a már az offline szociális gráfunkat (magyar fogyasztó lista stb.).
A white paper-eket tehát érdemes először a meglévő kapcsolatainkon keresztül terjeszteni, a kommunikációban pedig „linkelni” a közösségi oldalunkra.
Később fel lehet tölteni bárhová, és bármilyen csatornán lehet terjeszteni.

3. consider

Ha jó white papert írtunk, akkor többen ellátogatnak az oldalunkra/blogunkra, aminek ekkorra már működnie kell, sőt „múltjának” kell lennie. A felhasználónak látnia kell, hogy ez a blog hónapok óta működik és termékeny.
A weboldalra látogatáskor biztosítanunk kell további tényleges értéket nyújtó tartalmakat, white paper-eket. Természetesen regisztráció ellenében.

4. convert

Itt már a blogé a főszerep. A blog lesz az, ami a white paper horgot „berántja”.
A blognak tehát ekkorra már működnie kell, sőt az még jobb, ha eddigre már közülünk páran sokat és okosat kommenteltünk más szakmai blogokon. Azaz nem árt, ha van kis ismertségünk (egész kicsi lesz, de az is valami).
Az idő múltával, ha érdekes és releváns tartalmakat gyártunk, formálódhat körénk közösség.

5. care

Ez nem csak karbantartást és kommentelést jelent. Folyamatosan azon kell agyalnunk, hogy hogyan tudjuk minél mélyebben bevonni a felhasználóinkat, azaz hogyan tudjuk őket „függővé tenni”. Új szolgáltatások, versenyek, díjak, stb.

fontos:

A dolog csak úgy működik, ha a munkánk mellett hajlandóak vagyunk energiát áldozni arra, hogy képben legyünk a nemzetközi trendekről, azaz hajlandóak vagyunk olvasni. Továbbá az olvasás mellett szentelünk arra energiát, hogy figyeljünk a világra, a best practice-ekre és a worst practicekre, és véleményt is alkossunk róluk írásban. Szerintem ezt a dolgot csak akkor lehet csinálni, ha szeretjük és tényleg érdekel minket a szakmánk világa a ház falain kívül is.

Azon gondolkoztam, illetve beszélgettünk már erről másokkal is, hogy nem nagyon megy a munkaidő alatt/után, este a kádban stb. módon az SBU-kitalálás, fejlesztés, ötletelés, együttműködés, viszont szerintem lenne rá igény. Tudom, hogy el is indult a felülről szervezése a dolognak.
Ehhez is kapcsolható talán az az ötlet, hogy a tanulónaphoz hasonló fórumot teremthetnénk az SBU-knak is, ami amiatt, hogy dedikált idő lenne, tényleg lehetőséget és némi kényszert adna arra, hogy ezekkel foglalkozzunk, másfelől viszont az együttgondolkodás és a közvetlen kommunikáció megtermékenyítő volta miatt hatékonyabb is, mint az egyéni ötletekre támogatók vadászása forma.
Ez akár összekapcsolható lenne egy másik hozzászólásláncolatban a jövőfókusz kapcsán megfogalmazott hasonló igénnyel.
Formáját tekintve lehetne olyan része, amikor mind együtt vagyunk és próbálunk valamit körbejárni, illetve ha már alakulnak SBU-k, akkor azok kapcsán kis csapatokban külön is el lehetne vonulni.
Ez nem helyettesíti persze a későbbi önálló és kiscsoportos munkát, ahol a szakmai és üzleti tartalmat pontosítani és megvalósítani kell, de lökést adhatna a folyamatnak, és elindulhatna valami (mert most úgy tűnik, hogy semmi alulról jövő irány nincs, csak valami tanácskozás a projektvezetők között).

SBU dedikált idő by Gering ZsuzsannaGering Zsuzsanna, 02 Nov 2009 14:01

Érdekes és releváns kérdés szerintem, h hogyan lesz elképzelésünk a jövőről.
Ha nagyon a branding világban akarok maradni, akkor erre két út kínálkozik (minimum)

Az egyik, hogy van egy nagyon határozott víziónk, hogy mi milyenné akarjuk tenni a világot, mit akarunk változtatni benne, és tántoríthatatlanul haladunk ebbe az irányba. Erre jó példa sok évvel korábbról a fapados légitársaság, mint üzleti modell, aminek nem volt előélete, nem volt olyan megalapozó kutatás, ami előrejelezte volna, h ez lesz a jövő. Ez egy felforgató ötlet volt anno, amiben valaki vakon hitt és megcsinálta vele a jövőt.

A másik lehetséges irány, h okos kérdésekkel, innovatív módszertannal, és helyes stratégiai következtetésekkel felmérjük, kutatjuk, próbáljuk megismerni a jövőt. Ez nagyjából a trendkutatás. Érdeklődőknek ajánlom ebben a témában a DDB SignBank kutatási módszertanát, ami nagyon inspiráló. Rövid leírás róla itt: http://brandnoise.typepad.com/brand_noise/2005/12/ddb_signbank.html

Persze ez utóbbira könnyű azt mondani, h ez drága, nehezen megvalósítható egy alapvetően nem trendsetter, hanem trendadopter régióban, stb.
Ugyanakkor ennek az egésznek a kapcsán bennem felmerült, h érdemes lenne egy olyan SBU létrehozásán elgondolkozni, ami kimondottan a jövő megismerésében segít minket, meg az ügyfeleket is. Itt most nem egy kutatócég megvásárlására gondolok, sokkal inkább olyan egység létrehozására - akár külső szakértők bevonásával - mely folyamatosan képes jövőstratégiákat és megoldásokat támogató, megalapozó inputot adni.

Re: Jövőfókusz by Simon BernadettSimon Bernadett, 07 Oct 2009 15:02

Miközben agree, hiszen a tudás közössé tétele és a közös gondolkozás a Network alapja, ez az egyik oka a külföldi terjeszkedésnek, a valóságban még a napi, operatív szintű kommunikáció is akadozik - így nehézkes stratégiai kérdésekről egyeztetni. Ez nem konstruktív hozzászólás volt, csak egy észrevétel, illetve egy újabb probléma-felvetés: hogyan lehet jobbá és hatékonyabbá tenni a kommunikációt és az együttműködést a külföldi cégeinkkel?

NKi kapcsolatok fontosak :-) de meg kell nézni, kivel, miben, miért. Two Tomorrows a barátunk, ezért valóban feltették a sajtóközleményünket a honlapra, de eddig nem volt konkrét (ügyfél)projekt, amin együtt dolgoztunk volna. A GRI-nek van egy saját rövidjelentés-kezdeményezése (Let's report), így némileg ellenérdekeltek a GoodCSR-ban, ettől még meg lehet próbálni egyeztetni velük, bár nem tudom, milyen mértékben ugrana meg a jelentések regisztrációs aránya.
AA, GRI és Two Tomorrows tud a CSR 24/7-ről.

de ha sikreul eleg stabil, karakteres SBU-kat alkotni, kaphatnak valamilyen vizualis megkulonboztetest, karaktert, meg ha nem is logot es nevjegykartyat stb. eleg korszerunek tuno gondolat, sot…

hali,
ez tök jogos felvetés, hogy mik lesznek azok az egységek, amiket inkább brandelni akarunk/fogunk - a jogi cégek, vagy az SBU-k? pl. az SBU-k kapnának saját logót és arculatot? vagy ez csak olyan belső használatra szánt kategorizálás?
a cégek azért stabilabb entitásoknak tűnnek, az SBU-k szerintem nagyon dinamikusan változhatnak, átalakulhatnak, ami nehezítheti a "felépítésüket" az ügyfelek fejében és/vagy a köztudatban…
P

Mindenképpen szükség van egy ilyen belső bemutatkozó prezire, erről egyeztetünk BA-n belül.

Bennem még az merült fel, a stratégiai prezi kapcsán, gogy a business unitok kialakítása azt jelenti-e, hogy a mostanra ügyfelek fejében valamelyes külön cégként is definiálódott egységeket kicsit háttérbe tolva inkább a unitokat fogjuk hangsúlyozni?
Számomra ez még nem tiszta..

Szintén támogatom a tanulónap ötletét! Egy ilyen mindenki számára tisztább képet adhat, hogy miként, hogyan, miért… haladunk mi együtt ebben a csónakban, és persze hogy merre?! :) Továbbá ez is egy lehetőség arra, hogy beleszóljunk, hozzátegyünk vagy elvegyünk akár.

Re: Jövőfókusz by Erdos PeterErdos Peter, 30 Sep 2009 14:24
page 1123...next »
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License